Regelmatig laait de discussie over brood weer op. Het gaat er niet over of je voor of tegen brood bent, maar wat brood met je lijf en gezondheid doet.
Brood en ik
Brood, ik ben er dol op! Een verse boterham met kaas is heerlijk.
Maar helaas mijn lichaam reageert niet goed op brood. Mijn hormonen slaan op hol (hoge insulinepieken). Daarbij werkt brood voor mij verslavend, ik eet er gauw teveel van.
Bovendien krijg ik geen energie van het eten van brood, integendeel, ik voel me dan heel loom. Ik zie dat heel veel mensen dezelfde problemen hebben.
Ja, ik eet weleens wat brood. Brood dat door mijn echtgenoot is gebakken: desembrood van biologisch speltmeel, zonder toevoegingen. En áls ik dit eet, is het altijd bij een salade of soepje.
Brood in onze eetcultuur
In onze Nederlandse eetcultuur eten we 2 x per dag brood: als ontbijt en lunch. Met beleg zoals kaas ,vleeswaren, jam, hagelslag of andere zoetigheid. Je eet dan bijna alleen maar geraffineerde koolhydraten!(Zelfs in de vleeswaren zitten tegenwoordig suikers). Daarbij eten ook tussendoortjes met tarwe ( zoals koek) en bij het avondeten in de vorm van pasta, wraps, pannenkoeken of pizza.
Brood en Brood
“Maar we zijn toch allemaal opgegroeid met brood” krijg ik vaak te horen. En ja, dat is zo. Het brood wat we tegenwoordig eten lijkt echter helemaal niet meer op het brood wat onze (groot-)ouders aten.
Maar we zijn toch allemaal opgegroeid met brood
Het moderne brood wordt gemaakt van sterk gemanipuleerd tarwe. Hierdoor bevat het meer gluten, hierdoor kan er sneller en luchtiger brood van gebakken worden.
Vroeger bestond brood uit slechts 4 ingrediënten: meel, water, gist en zout. Modern brood bevat niet zelden zelfs 15 ingrediënten, allemaal onnodige toevoegingen die het lichaam moet verwerken.
Daarbij bevatten de meeste commerciële soorten brood suiker of glucose-fructosestroop, net als andere bewerkte voedingsmiddelen.
Weinig voedingsstoffen
In brood zit GEEN ÉÉN voedingsstof die je niet uit ander voedsel kunt halen. Zelfs volkorenbrood is niet zo voedzaam als je misschien denkt. Het bevat niet alleen weinig voedingsstoffen vergeleken met ander onbewerkt voedsel, het vermindert letterlijk de opname van voedingsstoffen uit andere voeding: Het fytinezuur blokkeert de opname van mineralen zoals ijzer, zink en calcium
Volkorenbrood
Zelfs volkorenbrood wordt meestal niet uit de echte volle graankorrels gemaakt. Er worden granen gebruikt die tot een zeer fijn meel zijn vermalen. Hoewel in dit proces wel de nutriënten worden bewaard, worden deze producten erg snel verteerd.
Het zetmeel in brood wordt snel in het spijsverteringskanaal afgebroken en komt de bloedstroom binnen als glucose. Dit veroorzaakt een snelle piek in bloedsuiker- en insuline-niveaus.
Zelfs volkoren tarwebrood laat de bloedsuiker sneller pieken dan sommige candybars.
Verhoogde bloedsuikergehaltes kunnen ook zorgen voor glycatie op celniveau, doordat bloedsuiker een reactie aangaat met eiwitten in ons lichaam. Dit is een van de processen waardoor we verouderen.
Onderzoek naar diëten met beperkte koolhydraatinname (waarbij zetmeel en suikers dus worden weggelaten of verminderd) wijzen uit dat diabetici of mensen die gewicht willen verliezen ALLE granen zouden moeten vermijden.( bron)
Het is waar dat volkorenbrood beter voor je is dan brood van geraffineerde granen. Er zitten meer voedingsstoffen en vezels in. Maar het is slechts het minste van twee kwaden. Het is als het vergelijken van sigaretten met en zonder filter. Filtersigaretten zijn minder slecht, maar dat maakt ze nog niet gezond.
Gluten
Het meeste brood is gemaakt van granen met gluten.
Gluten veroorzaakt een immuunreactie in het spijsverteringskanaal van mensen die daarvoor gevoelig zijn. Dit kan leiden tot problemen met de spijsvertering, pijn, opgeblazenheid, vermoeidheid en andere symptomen. Daarnaast vermindert gluten de opname van alle voedingsstoffen doordat het de darmwand beschadigt ( leaky gut/lekkende darm)
MInder brood, meer groenten
Zelf heb ik ervaren dat geen of minder brood eten ervoor zorgt dat ik meer groenten, vetten en eiwitten ben gaan eten.
Groenten, liefst biologisch, zijn de beste bron van vezels, vitaminen en mineralen en andere nutriënten.
Vetten, maar dan de gezonde, zorgen voor een verzadigd gevoel en zijn nodig voor de aanmaak van o.a. hormonen en energie.
Eiwitten bestaan uit aminozuren en die hebben we nodig voor de opbouw van o.a weefsels en spieren. Daarbij zorgen ook eiwitten voor een langere verzadiging.
Wat dan?
Vervang je brood door salades, eiergerechten (omelet, roerei, eiwraps), soepen, vis enz.
Heb je toch behoefte aan ‘iets’ erbij? Bak dan zelf lekkere zadencrackers of een granenvrij ‘brood’
Reacties
Een reactie posten