Angst voor Koolhydraten

 

Vroeger werden de vetten gedemoniseerd, nu zijn de koolhydraten aan de beurt. Alsof koolhydraten onze grootste vijand zijn.

Zijn koolhydraten nu wel of niet slecht voor je gezondheid?

Een koolhydraatarm dieet is een prima oplossing om (in elk geval tijdelijk) gewicht te verliezen en insulineresistentie te verbeteren. Maar het is ook mogelijk dat je hiermee op de lange termijn het metabolisme vertraagt of de bijnier en de schildklier beïnvloedt.

Zoetbehoefte

Voor mensen met mitochondriale problemen of chronische ontstekingen kan een ketogeen dieet verkeerd uitpakken. Dat zijn de mensen die behoefte blijven houden aan zoetigheid tijdens zo’n dieet. Zij merken dus aan hun lichaam dat er iets niet goed gaat.

Wanneer je jezelf geweldig voelt op weinig koolhydraten, gewicht verliest én kunt sporten is er niets aan de hand

De koolhydraatangst gaat soms heel ver, mensen tellen de hele dag koolhydraten  en mijden zelfs alle fruit. Allemaal om maar zo min mogelijk koolhydraten binnen te krijgen.

Essentiële suikers

Koolhydraten  zijn niet alleen als brandstof heel belangrijk, ook vezels vallen onder de koolhydraten. Fruit en groenten bevatten naast koolhydraten ook hele belangrijke nutriënten en bioactieve stoffen. Ook hebben we essentiële suikers nodig voor onze darmen en het bindweefsel (essentiële suikers). Zodra je te lang en te streng de koolhydraten gaat mijden, loop je kans op allerlei tekorten.

De mens is afgestemd op de consumptie van koolhydraten, vetten en eiwitten. Koolhydraten is een verzamelnaam voor alle (samengestelde)suikers. Witte bietsuiker, honing, fruitsuikers, maar ook zetmeel en vezels behoren daartoe. 

Koolhydraten gebruiken we niet alleen om energie van te maken, je hebt ze ook heel hard nodig voor de werking van de slijmvliezen, de opbouw van het bindweefsel en gezonde gewrichten. Het lichaam gebruikt namelijk bepaalde oligosacchariden om deze weefsels goed te laten functioneren https://www.genezenvan-diabetestype2.nl/glycobiologie

Vezels

Ook vezels kunnen we niet ongestraft weglaten uit onze voeding. Vezels worden door onze darmflorabacteriën gebruikt als voeding en we hebben vezels nodig om onze galwerking en spijsvertering optimaal te laten werken(boterzuur uit vezels)

Er is een groot verschil tussen de verschillende soorten koolhydraten. Geraffineerde, bewerkte producten hebben een heel ander effect op je lichaam dan onbewerkte volwaardige producten. Hoe je een koolhydraatbeperkt dieet uitvoert is ook belangrijk. Ga je los op vlees, vis en eieren en laat je de groenten staan, of eet je veel groenten en beperk je de hoeveelheid dierlijke eiwitten?

Beweging

Als je vóór het eten van koolhydraten een half uurtje beweegt, kan glucose zonder insuline de cel in. Dat zorgt ervoor dat je meer koolhydraten kunt eten wanneer je drie keer per dag voor het eten een wandeling maakt, dan wanneer je op de bank blijft zitten.

Het zijn dus niet de zomaar de koolhydraten die ons ziek maken. Het gaat om de balans tussen de energieproductiecapaciteit (door inspanning), wat én hoeveel we eten, de hoeveelheid stress die we ervaren en de activiteit van ons immuunsysteem.
Vermoeide mensen met overgewicht hebben vermoedelijk ergens een probleem of blokkade in hun energieproductiesysteem. Als je de oorzaak daarvan niet aanpakt, zal een koolhydraatbeperkt dieet (op de langere termijn) niet meer effectief zijn.

Kies voor de gezonde koolhydraten


Nu je dus weet dat koolhydraten ook belangrijk zijn in een gevarieerde voeding, wil je natuurlijk weten wat je niet en wat je wél moet kiezen.

Welonbewerkte volkoren varianten, fruit, groenten, peulvruchten en zilvervliesrijst. Vergeet vooral niet om regelmatig knolgroenten ( knolselderij, zoete aardappel, pastinaak, enz) toe te voegen. Deze zijn een bron van vezels.
Conclusie:

Niet: geraffineerde koolhydraten zoals suiker, snoep, frisdrank, sappen, witte bloem, pasta's, pizza, witte rijst, brood.

Conclusie:

Een low carb dieet kan effectief zijn om wat kilo’s af te vallen, zeker op de korte termijn en voor mensen met (een beginnende) diabetes. 

Maar we moeten het niet omdraaien. Als het beperken van koolhydraten effectief is betekent dit niet dat het de koolhydraten zijn die ons ziek maken. We worden tenslotte ziek van alles waarvan we teveel eten.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Je leefstijl veranderen, hoe doe je dat?

MSG of E621, wat is het en waarom je het beter kunt vermijden