Glucosefructosestroop? Niet eten!
Etiketten lezen in de supermarkt is een hele uitdaging. Om het iets eenvoudiger te maken wil ik 2 ingrediënten noemen die je het beste kunt vermijden:
MSG/E621 én Glucose-fructosestroop.
Over MSG heb ik eerder een blog geschreven die je hier kunt lezen. In dit blog lees je waarom je producten met glucose-fructosestroop beter links kunt laten liggen.
Wat is glucose-fructosestroop?
Glucose-fructose-siroop is een vorm van suiker die een natuurlijke oorsprong heeft (mais of tarwe), maar door allerlei bewerkingsprocessen weinig natuurlijks meer bevat. Het heeft dezelfde voedingswaarde als suiker (alleen snelle koolhydraten) en is makkelijk te verteren, waardoor het snel wordt opgenomen.
Er zit een verschil in de productie van glucose-fructose-siroop tussen Europa en Amerika. In Amerika wordt het vooral gewonnen uit maiszetmeel, in Europa vooral uit tarwezetmeel. Er wordt eerst een gewone glucosesiroop van gemaakt en dan wordt het door allerlei processen omgezet in glucose-fructose-siroop. Het is dan niet meer een puur glucosesiroop, maar er zit dan ook een deel fructose in de siroop (oplopend tot 50%). In het Engels wordt er vaak gesproken over HFCS (High Fructose Corn Syrup).
Het is relatief goedkoop en nog verslavender dan gewone suiker
De industrie maakt graag gebruik van glucose-fructose-siroop omdat het een enorm sterke zoetkracht heeft en langer bewaard kan worden dan gewone suiker. Ook is het relatief goedkoop. Mogelijk zit er nog een catch aan, want het is nog verslavender dan gewone suiker
Leververvetting
Eén van de gevaren van glucose-fructosestroop is dat het kan leiden tot leververvetting.
Overmatige suikerconsumptie leidt vaak tot de aanmaak van extra vet omdat je lichaam deze suikers omzet tot vet voor schaarsere tijden. Dit vet wordt onder andere opgeslagen in de lever.
Leververvetting zie je ook vaak bij alcoholisten, maar onderzoekers hebben ontdekt dat suiker – en specifiek deze siroop – ook tot vervetting van de lever kan leiden.
Vooral te weinig bewegen in combinatie van stapeling van vetten is een risico. Leververvetting kan leiden tot leverkanker en levercirrose. 50% van de Nederlanders heeft kans op een leververvetting.
50% van de Nederlanders heeft kans op leververvetting
Te veel eten
Fructose zorgt voor minder rem op de verzadigingshormonen ghreline en leptine, waardoor je meer blijft dooreten. Dit leidt uiteraard tot meer overgewicht, moeilijker afvallen en leververvetting.
Inmiddels is het duidelijk dat deze siroop mogelijk bijdraagt aan obesitas, diabetes, hartziekten en zelfs kanker. Lees ook deze studie van de University of Utah. Glucose-fructose-siroop werkt ontstekingsbevorderend en versnelt het verouderingsproces.
Waar zit het in?
Eigenlijk kun je beter vragen 'waar zit het NIET in', want de voedingsmiddelen industrie maakt er graag en veel gebruik van: in frisdranken, koekjes, snoepjes, pizza’s, crackers, broodbeleg (van pindakaas tot roomkaas), allerlei ontbijtgranen, toetjes, vleeswaren, sauzen, mayo, ketchup, stropen, kant-en-klaar producten, noem maar op.
Zie je op het etiket één van deze namen staan? Koop het dan niet!
- Maisstroop
- Glucosesiroop
- Tapiocasiroop
- Kristallijne fructose
- Fructose(siroop)
- Isoglucose
Fructose uit fruit
Zoals ik in het begin van dit blog al vertelde is de glucose-fructosestroop sterk bewerkt en heeft niets meer te maken met natuurlijke fructose in fruit.
Fruit bevat allerlei vezels, vitaminen en mineralen waardoor je er niet zo’n enorme suikerspiegelstijging van krijgt als van deze siroop. Als je wilt afvallen of je hebt diabetes is het raadzaam om voorzichtig te zijn koolhydraten uit fruit.
Reacties
Een reactie posten