Het gevaar van verborgen suikers
Dat suiker niet goed is, is inmiddels wel bekend.
Het is niet alleen oorzaak van diabetes type 2, maar van nog veel meer aandoeningen. Ongemerkt krijg je, waarschijnlijk, méér suiker binnen dan je denkt....
Dus doe je geen suiker in je koffie of thee. Je eet geen zoete toetjes meer. Ook frisdrank neem je niet meer. Deze heb je vervangen door light-dranken of vruchtensap.
Goed bezig
toch?
Ik ben bang dat ik je toch moet teleurstellen. Ongemerkt krijg je nog heel wat verborgen suikers binnen. Daar zit hem het gevaar.
'Het gevaar zit in de verborgen suikers'
Je weet niet dat je ze eet, maar ze zijn wel heel slecht voor je. Wil je weten waar je op moet letten om die suikers te vermijden?
Verderop
vertel ik je daar meer over 👇
Gevolgen (verborgen) suikers.
Je wordt er dikker van, dat wist je al. Ook heb je een verhoogde kans om diabetes type 2 te krijgen. Dat wist je waarschijnlijk ook al.
Maar wist je dat je verhoogde cholesterol of je hoge bloeddruk ook een gevolg zijn van teveel suikers?
Ook je
hormoonbalans raakt erdoor verstoord. Misschien heb je daardoor wel die
opvliegers of die premenstruele klachten.
Cholesterol en suiker
Wanneer je
veel suikers en geraffineerde koolhydraten eet, ontstaan er laaggradige
ontstekingen in je lichaam.
Dit soort ontstekingen zie of voel je niet, het zijn 'stille' ontstekingen in
de weefsels.
Ook in bloedvaten ontstaan dit soort ontstekingen, waardoor de vaatwand
beschadigd.
Wat doet het lichaam nu om dit te repareren?
Het maakt extra cholesterol aan!
'Extra cholesterol om de schade te herstellen'
Met cholesterol wordt de vaatwand gerepareerd, weer glad gemaakt.
Zolang je doorgaat met suikers eten, zal dit proces door blijven gaan.
Met als gevolg dat op den duur je bloedvaten gaan dichtslibben.
Hoge bloeddruk en suiker
Hè? Hoge
bloeddruk komt toch door teveel zout eten?
Dat is wat er nog verondersteld wordt…
Maar zou het misschien met suiker te maken hebben?
De hoge
zoutinname komt door het eten van bewerkte en kant-en-klaar voeding in het
westerse dieet.
Maar wat
zit er nog meer in dat voedsel behalve zout?
Snelle koolhydraten, waaronder suikers en geraffineerd meel dat zich in het lichaam als suiker gedraagt. Er is overtuigend bewijs dat suikers de belangrijkste oorzaak zijn van hypertensie.
'In het bijzonder fructose'
Vooral de
fructose uit de toegevoegde suiker in frisdrank en zoetigheden hebben een groot
effect op de bloeddruk.
De
onderzoekers geven vijf mechanismen aan waardoor fructose de bloeddruk
verhoogt. Eén daarvan is het vasthouden van zout door de nieren
(
bron: https://bit.ly/2PEr9vc)
Natuurlijke fructose, zoals die in fruit voorkomt, is wat anders dan de chemisch bewerkte, toegevoegde fructose in industriële voeding.
Hart- en vaatziekten
Suiker
heeft dus invloed op je cholesterolgehalte en bloeddruk.
Het zal je
dan ook niet verbazen dat overmatig suiker gebruik ook een belangrijke oorzaak
is van hart- en vaatziekten.
'Het zijn niet de vetten die de oorzaak zijn'
Jarenlang
is ons verteld dat juist vetten de oorzaak zijn.
Maar het wordt steeds duidelijker dat we vetten nodig hebben om gezond te
zijn.
Het zijn de suikers en geraffineerde koolhydraten die ons ziek maken.
Met vetten
bedoel ik natuurlijk wel de gezonde vetten: zoals vette vis, avocado, ongebrande
noten, olijfolie, roomboter, kokosolie.
Vervang
suiker en geraffineerde koolhydraten door gezonde vetten, eiwitten en volop
groenten. Zó voorkom je hart- en vaatziekten.
'Ik eet geen suiker hoor'
Dat hoor ik zó vaak.
Vaak vergeet je dan het pepermuntje in de auto.
Het dropje tijdens je werk, het speculaasje bij de koffie. Een glas
vruchtensap.
Het is weer bijna Pasen en overal zie je weer paaseitjes staan.
Op de toonbank in de winkel, de receptie bij de sportschool of bij het kopje koffie bij de kapper.
Wat doe jij dan? Kun je de verleiding weerstaan of neem je er een?
Het is tenslotte maar één keer Pasen.
Klopt.
Maar ook
één keer per jaar Kerst, vakantie, verjaardag en ga zo maar door.
Stop met die verborgen suikers!
Oké, het is duidelijk. Je wilt die verborgen suikers niet meer. Hoe ga je dat doen? Verdiep jezelf in het ontcijferen van de etiketten. Ik waarschuw je er wel voor, dat het boodschappen doen meer tijd kost. Al die kleine lettertjes lezen is een hele klus. En je moet dan ook nog weten wat er staat.
- Glucose-fructosestroop,
- appelsapconcentraat,
- melksuiker,
- druivensap.
- en nog veel meer
Gezonde, natuurlijke suiker.
Die zou ik
bijna vergeten.
Toch is
het ook belangrijk om te weten: honing, kokosbloemsuiker, agavesiroop,
ahornsiroop, dadels…. allemaal zogenaamde gezonde suikers.
Er bestaan geen 'gezonde' suikers
Helaas. Je lichaam reageert op deze suikers hetzelfde als op geraffineerde suiker. Dus ga je koek of energiereep niet vervangen met baksels waar deze zoetmakers in zitten.
Reacties
Een reactie posten