Hoe preventief is bevolkingsonderzoek?


Tegenwoordig wordt er veel preventief onderzoek gedaan. Door middel van bloedonderzoek,  pre-scans, bevolkingsonderzoeken, enz.

Hiermee kunnen diabetes en kanker in een vroeg stadium worden opgespoord.


“ Het begon met een pilletje voor de cholesterol, toen kwam er een bij voor de bloeddruk en ik ga me steeds slechter voelen” , vertelt de dame tegenover mij. 
De cliënte is een vrouw van 66 jaar. Met tranen in haar ogen vertelt ze verder over de resultaten van haar preventief darmonderzoek ( het nieuwste bevolkingsonderzoek):  op een ochtend was om ze 7.30 uur gebeld door een specialist van het ziekenhuis.  Ze hoefde zich geen zorgen te maken, maar er waren bij haar ‘actieve’ poliepen gevonden en die moesten weg gehaald worden.
Inmiddels was dat gebeurd, maar nu had mevrouw voortdurend last van haar darmen. Ze hield erg van fietsen, maar nu fietste ze van toilet naar toilet omdat ze bang was dat ze anders in de problemen zou komen. Vóór het onderzoek en de ingreep had ze nog nooit last gehad van haar darmen.

Echter, vroegtijdig opsporen is niet hetzelfde als preventie.  Op het moment van opsporen is de ziekte al aanwezig.
Met bv. een mammografie voorkom je geen kanker, je spoort het alleen vroegtijdig op.

Echte preventie

Preventie is totaal iets anders. Hierbij gaat het om voorkómen van ziekte: er is nog geen ziekte en we proberen ervoor te zorgen dat dit zo blijft. 

Vroegtijdige opsporing heeft dus niets met preventie te maken. 
Voor vroegtijdige opsporing kun je bij een dokter terecht, maar de echte preventie van ziekte begint bij jezelf. Hoe je leeft en wat je eet is in grote mate bepalend voor je gezondheid.  Door je voeding, je beweging én je stress te verbeteren ben je pas écht preventief bezig.


Door de medische behandelingen, medicatie en preventief onderzoek, was de dame niet veel beter geworden.   
Zou zij ooit last hebben gekregen van de poliepen? 
Hoe groot was de kans dat ze kwaadaardig zouden worden en op wat voor termijn? 
Binnen enkele jaren of misschien pas als ze 90 was?  Hoeveel leed zou haar dan bespaard zijn gebleven. Wat had ze dan nog jaren onbezorgd kunnen fietsen…. 
Maar nu, dankzij dit bevolkingsonderzoek, was ze op slag een patiënt geworden.

Preventie door ziekteverwekkers op tijd op te sporen.

In onze praktijk ( www.optimahealth.nl) zijn we ook gericht in het voorkómen van ziekten.
Veel chronische aandoeningen worden veroorzaakt door de aanwezigheid van pathogene micro-organismen. Virussen, parasieten, schimmels en verkeerde bacteriën zijn uitlokkers van allerlei aandoeningen zoals fibromyalgie, diabetes, auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten, enz.

Onze therapie is gericht op échte preventie

Onze therapie is gericht op échte preventie. Met onze meetapparatuur kunnen we precies zien welke ziekteverwekkers bij jou aanwezig zijn én kunnen we die gericht aanpakken en opruimen.
Dit in combinatie met de juiste voeding, beweging en vermindering van stress is échte preventie.  



Reacties

Populaire posts van deze blog

Angst voor Koolhydraten

Je leefstijl veranderen, hoe doe je dat?

MSG of E621, wat is het en waarom je het beter kunt vermijden