Darmbacteriën en de keuzes die je maakt.

Wat je eet beïnvloed jouw gedrag en keuzes. Voeding heeft invloed op hoe je je voelt. Jouw darmbacteriën hebben hier een grote invloed op.

Jouw lichaam heeft voedingsstoffen nodig om allerlei stofjes aan te maken. 
Neem bijvoorbeeld  eiwitten: uit eiwitten worden aminozuren gemaakt, die weer belangrijk zijn voor de aanmaak van hormonen.
Als er een tekort aan  voedingsstoffen ontstaat, gaat je lichaam ‘haperen’. Je zit niet meer lekker in je vel en krijgt lichamelijke klachten.

Misschien denk je nu ‘logisch’. Maar wist je dat wát je eet ook je eetgedrag en je keuzes voor bepaalde voedingsmiddelen bepaalt?

Wat je eet beïnvloed jouw gedrag en keuzes dus. Maar hoe?

Schreeuwende bacteriën


Stel, je eet altijd veel snelle koolhydraten ( suikers). Dan zal je darmflora daar op aangepast zijn. Je hebt dan relatief veel bacteriën in je darm die op suiker leven. Wat denk je dat er gebeurd als je stopt met suikers eten? Die bacteriën gaan ‘schreeuwen’ om suiker en veroorzaken bij jou de behoefte aan snelle koolhydraten.

Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk een gezonde darmflora is, met een goede balans in bacteriën. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een relatie is tussen de conditie van de darmen en de hersenen.

Zo produceren de darmen 95% van de serotonine in het lichaam, is er een direct verband tussen stress en darmfunctie en heeft maar liefst 35% van de mensen metPDS ( prikkelbare darm syndroom) last van depressie en angststoornissen. Het functioneren van de darm is niet los te zien van de hersenfunctie. ( bron)

Serotonine

Een belangrijk signaalstofje in de darmen is serotonine. 95% van de serotonine bevindt zich in de darmen. Waarschijnlijk weet je wel dat serotonine, een neurotransmitter, een ‘feel good’ hormoon is. Een tekort kan o.a  een depressie of slaapproblemen veroorzaken. Het is dus begrijpelijk dat ongezonde darmen kunnen leiden tot emotie-eten.


Een actief immuunsysteem vreet energie

Meer factoren

Maar er zijn meer factoren die hier een rol in spelen. 
Bij laaggradige ontstekingen in je lichaam is je immuunsysteem actief en een actief immuunsysteem ‘vreet’ energie. Letterlijk, want het immuunsysteem zorgt ervoor dat de energie niet naar je spieren of hersenen gaat en zo helemaal beschikbaar wordt voor het immuun systeem. Je wordt moe, bent niet vooruit te branden en je hersenen vragen om energie: je gaat eten om je beter te voelen.

Meestal kies je dan voor suiker- of koolhydraatrijke voeding die weer schadelijk is voor je darmen en ja hoor, je zit weer in de bekende vicieuze cirkel….

Ook insulineresistentie zal ervoor zorgen dat je de hele dag door wilt eten ( in dit blog leg ik uit wat het is)

De kip of het ei? 

Ben je emotioneel instabiel omdat je verkeerd eet of eet je verkeerd omdat je emotioneel instabiel bent?  Wat was er eerder, de kip of het ei? Snap je wat ik bedoel?

Zelf kon ik mijn emotie-eten doorbreken, toen ik de onderliggende reden van mijn eetgedrag leerde kennen. Door dit inzicht ging ik anders eten, gaf ik niet meer toe aan mijn drang naar troostvoeding. En troostvoeding bestaat meestal niet uit gezonde groente of fruit, maar is toch vaak zoet en ongezond. Mijn voeding werd dus gezonder, waardoor ook mijn lichaam kon herstellen. En ik dus minder behoefte kreeg aan de ongezonde ‘vulling’ ….. Zie je het verband?

De cirkel doorbreken.

Begint anders eten wel met anders denken? 
Zoals je gelezen hebt worden je hersenen ( en dus je denken) beïnvloed door wat je eet. Hoe kun je nou uit die vicieuze cirkel stappen?

Een paar tips:

  1. Begin met het eten van pure, onbewerkte voeding zoals groenten, fruit, noten, onbewerkte kip, vis en vlees, eieren
  2. Vermijd kant-en-klaar maaltijden, snacks, fastfood, pakjes en zakjes. In deze producten zit veel suiker, verkeerde vetten en andere (chemische) toevoegingen.
  3. Zorg voor een balans in macronutriënten: een voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten. Hou een gemiddelde aan van 1/3 eiwitten, 1/3 vetten en 1/3 ( ongeraffineerde) koolhydraten
  4. Eet gevarieerd: varieer zoveel mogelijk met groenten en fruit. Er is meer dan een zakje Italiaanse roerbakgroenten : broccoli, bloemkool, courgette, pastinaak, zoete aardappel, koolsoorten, sla, knolselderij, verse kruiden, enzovoort.
  5. Luister naar je lichaam! Leer om te herkennen wat je nodig hebt: is dat misschien troost, rust, ontspanning, slaap? Geef jezelf wat je echt nodig hebt, in plaats van het gevoel te onderdrukken met ‘vulling’
  6. Eet alleen wanneer je echte (maag-) honger hebt.
  7. Accepteer jezelf en ben niet te streng voor jezelf. Elke verandering gaat gepaard met ups en downs.

Samenvatting

Voeding heeft invloed op de hoe je je voelt
In dit artikel heb ik je laten zien dat het soort voeding invloed heeft op hoe je je voelt én op de keuzes die je maakt in wát je eet. 
Er zijn lichamelijke factoren die invloed hebben op jouw eetgedrag, zoals een verstoorde darmflora of een actief immuunsysteem.










Reacties

Populaire posts van deze blog

Angst voor Koolhydraten

Je leefstijl veranderen, hoe doe je dat?

MSG of E621, wat is het en waarom je het beter kunt vermijden