Waarom goede voornemens snel sneuvelen

Goede voornemens sneuvelen snel. Als de Kerstdagen voorbij zijn en het nieuwe jaar voor de deur staat, dan is de tijd aangebroken voor de goede voornemens. 

Meer bewegen, minder eten, stoppen met alcohol. En deze keer ga je het écht volhouden.

Herken jij dat ook?

Vol met goede voornemens beginnen aan een ‘nieuwe, gezonde leefstijl’?  Een nieuw dieet, fitness bij de sportschool of een cursus hardlopen. Hoe vaak heb je dat al gedaan? Hield je het lang vol?  Was het succesvol? Kun je deze vragen allemaal positief beantwoorden? Je hebt het gedaan en je bent nooit meer terug gevallen? Super!

Je bent weer terug bij af….

De kans is echter groot dat het niet zo goed ging. Dat je weer terug bent bij af.

Het dieet werkte niet. Het abonnement bij de sportschool heb je opgezegd.Je hardloopschoenen staan achter in de kast weggestopt en je gewicht is zelfs weer wat meer geworden.Je baalt van jezelf, je vindt je zelf een zwakkeling. Je zelfbeeld en zelfvertrouwen zijn er niet beter op geworden.

Uit eigen ervaring weet ik hóe frustrerend en ontmoedigend dit hele proces is. Wat ben ik blij dat ik mijzelf heb kunnen bevrijden uit dit doolhof van diëten. Altijd maar zoeken naar een oplossing voor mijn gewicht ‘probleem’.

Het steeds weer mislukken van je pogingen om af te vallen  heeft niets te maken met zwakte!


Als diëten zouden werken, zouden er geen dikke mensen meer zijn!


Daar ben ik van overtuigd. Iedereen met overgewicht wil niets liever dan het teveel aan kilo’s kwijtraken. Waarom lukt het dan niet om af te vallen? 
Daar zijn diverse lichamelijke oorzaken voor, zoals :

1. Je darmflora is uit balans.
Het wordt steeds meer duidelijk dat je darmflora bepaalt wát en hoeveel je eet. De darmflora bestaat uit goede én slechte bacteriën. Wanneer je darmflora uit balans is kunnen de slechte bacteriën die bv leven van suiker, de overhand krijgen. Je snapt het al:  bij zo’n verstoring heb je behoefte aan het eten van suikers. Je komt dan in een vicieuze cirkel terecht want door suikers te eten voed je deze verkeerde bacteriën en blijft de disbalans bestaan.

Je darmflora kan verstoord zijn doordat je bijvoorbeeld in het verleden antibiotica gebruikt hebt, door verkeerde voeding of door teveel stress. Door een verstoord microbioom, krijgen schimmels en parasieten de kans om te vermeerderen. Die schimmels leven ook op suikers. nóg een reden dat jij blijft zoeken naar snelle koolhydraten.

2. Een verstoorde hormoonbalans.
Er zijn veel oorzaken van een verstoorde hormoonbalans. Ons moderne leven is niet zo hormoon ‘vriendelijk. We zijn vaak druk en gestrest, we eten geen natuurlijke voeding meer en we worden steeds meer blootgesteld aan chemische stoffen. Daarnaast bewegen we te weinig en zitten meestal de hele dag binnen in kunst licht. Hierdoor ontstaan allerlei lichamelijke klachten zoals onvruchtbaarheid, menstruatie- en overgangsklachten en schildklierproblemen.

Deze hormoon disbalans is vaak een onderliggende oorzaak waarom afvallen niet lukt.

3. De schildklier werkt niet goed.
Het schildklierhormoon regelt o.a. de stofwisseling en de darmwerking. Zowel te veel als te weinig van dit schildklierhormoon kan de vrouwelijke hormoonbalans ontregelen. Twijfel je of je schildklier wel goed werkt? Laat dan je bloed onderzoeken. Waar dat op onderzocht moet worden leg ik hier uit 

4. Een overactief immuunsysteem
Een overactief immuunsysteem gebruikt veel energie. Je leest hier hoe dat komt . De voortdurende vraag naar energie zet jou aan tot eten en maakt je vermoeid. Het immuunsysteem gaat altijd voor in de energieverdeling!

Je bent niet slap of lui!

Als je dit leest kijk je misschien met andere ogen naar je overgewicht. Het ligt niet aan jouw wilskracht of doorzettingsvermogen. Je bent niet slap of lui. Je kunt er niets aan doen.

Of, misschien toch wel. Nee, niet door wéér met een (crash) dieet te beginnen

Zoek de oorzaak

Je kunt op zoek gaan naar de oorzaak van jouw gewicht (of gezondheid )probleem.

Een constante strijd met de weegschaal. Dat zie ik als ik op mijn leven terugkijk. En ik zie nu dat er 3 factoren steeds aanwezig zijn geweest: een verstoorde darmflora, een actief immuunsysteem ( veel ontstekingen gehad zoals acne, steenpuisten) en een verstoorde hormoonbalans ( oestrogeen dominantie)

Door deze 3 oorzaken aan te pakken neemt mijn gewicht, geleidelijk, af.  Daarnaast voel ik mij fitter dan ooit tevoren. Heb ik geen hoofdpijn en geen gewrichtspijnen meer.

Complexe puzzel
Het is niet altijd eenvoudig om de oorzaak te vinden, het is soms een complexe puzzel. Dat is nóg een reden waarom een dieet niet werkt: ieder mens is anders, ieder lichaam reageert anders en heeft andere behoeften.

Het is de kunst om uit te vinden wat bij jou past….

Het is de kunst om uit te vinden wat bij jou past. Wat is bij jou uit balans en hoe kun je dat herstellen? Dat is misschien wel het beste voornemen wat er bestaat: uitzoeken wat de oorzaak van jouw klachten is. Zodat je het probleem bij de bron oplost. 

Ik wens je een gezond en gelukkig nieuwjaar!🎄✨





Reacties

Populaire posts van deze blog

Angst voor Koolhydraten

Je leefstijl veranderen, hoe doe je dat?

MSG of E621, wat is het en waarom je het beter kunt vermijden