De gevolgen van maagzuurremmers
Maagzuurremmers worden standaard voorgeschreven bij het gebruik van NSAID's (ontstekingsremmende pijnstillers).
Daarnaast worden ze ook ingezet bij ziektebeelden die gepaard gaan met teveel maagzuur, of ziektebeelden waarvan men aanneemt dat ze veroorzaakt of verergerd worden door een teveel aan maagzuur ( zoals bv gastro-oesofageale reflux).
Vaak gaat het juist om een gebrek aan maagzuur.
Het verlagen van de zuurgraad in de maag maakt het probleem nog erger.
De pH of zuurgraad van de maag.
In normale omstandigheden wordt de aanmaak van maagzuur gestimuleerd wanneer het maagsap niet zuur genoeg is en geremd wanneer de maag voldoende zuur is.
Bij gezonde mensen houdt het lichaam de zuurgraad van de maag zoveel mogelijk onder 4 pH gehouden ( ook wanneer er voedsel in de maag is).
Behandeling met maagzuurremmers is er juist op gericht om de pH in de maag zoveel mogelijk uren per dag boven de 4 te krijgen.
De rol van maagzuur.
- het activeert pepsine, wat nodig is voor de vertering van eiwitten
- het is nodig voor de vertering van vetten
- het stopt de vertering van koolhydraten
- het is nodig voor de opname van mineralen !
- nodig voor de opname van vitamine B12 !
- het versnelt de lediging van de maag
- het voorkomt terugvloeien van onverteerd voedsel naar de slokdarm (reflux, brandend maagzur)
- het doodt ziekteverwekkende micro-organismen die ingeslikt worden met voedsel/drank of uit het slijm van de neus, keel of longen.
- houdt de groei van schimmels, bacteriën, parasieten en virussen in de maag onder controle.
- stimuleert de aanmaak van gal door de lever.
Te veel maagzuur wordt gezien als een oorzaak van maagzweren en wordt daarom bestreden met maagzuurremmers.
Gezond maagslijmvlies wordt niet beschadigd door maagzuur, ook niet door grote hoeveelheden en een hoge zuurgraad in de maag.
Maagzuur kan de maagwand alleen beschadigen als de structuur en de functie van het maaglijmvlies zijn aangetast
De gevolgen van te weinig maagzuur
Als je de lijst van functies hierboven leest, zul je begrijpen dat een tekort aan maagzuur de nodige gevolgen zal hebben.
De vertering van voedsel verloopt slechter, met als mogelijk gevolg maagdarmklachten of allergie. Er bestaat ook kans op ondervoeding door een slechte opname van voedingsstoffen en mineralen.
Ook de kans op bacteriële-, virale- of schimmelinfecties neemt toe en er onstaat een verhoogde kans op een infectie met Helicobacter pylori.
Ook de kans op o.a maag- en pancreaskanker neemt toe.
NSAID's en het maagslijmvlies
NSAID's ( niet steroïde onstekingsremmers) blokkeren de aanmaak van beschermende stofjes ( prastaglandines), ze bschadigen de slijmvlieslaag van de maag en ze verstoren de barrièrefunctie van het slijmvlies.
Chronisch gebruik van NSAID's kan maagzweren en maagbloedingen veroorzaken.
Daarom worden tegenwoordig bij NSAID's standaard maagzuurremmers voorgeschreven. Er zijn zelfs aal NSAID's die een maagzuurremmer bevatten.
Dat zorgt ervoor dat er minder maagzuur aanwezig is om de maagwand verder te beschadigen. Dit kan op korte termijn de schade van de NSAID's en de pijn verminderen.
Op de lange termijn zal dit de kans op maagzweren juist verhogen.
Het beschadigen van de slijmvliezen wordt niet verhinderd en het tekort aan maagzuur zorgt voor juist meer slijmvliesbeschadigende omstandigheden ( zoals je hierboven hebt gelezen)
Schadelijke effecten beperken zonder maagzuurremmers
De schadelijke effecten van NSAID's kunnen ook beperkt worden door voeding en voedingsstoffen.
- Nitraatrijke voeding: rode bieten, asperges, raapstelen, broccoli, spinazie, chinese kool.
- Probiotica
- Omega-3 vetzuren
- Curcumine
- Zoethoutwortel
- Aloë Vera
- Vitamine C
Natuurlijke alternatieven voor NSAID's.
Een ontsteking is een signaal voor het lichaam dat er iets moet gebeuren.
Het immuunsysteem wordt geactiveerd om het probleem, de ontsteking, op te lossen.
NSAID's verstoren en onderdrukken deze natuurlijke reactie met als mogelijk gevolg dat de ontsteking en pijn chronisch worden.
Er zijn natuurlijke middelen die het immuunsysteem ondersteunen en de ontstekingsreactie verminderen zoals:
- Omega-3 vetzuren
- Curcumine
- Gember-extract
- Boswellia serrata
- Bromelaïne
- PEA ( palmitoylethanolamide, een lichaamseigen ,ontstekingsremmende, pijnstiller)
- CBD-olie
❗❗ De juiste dosering en verhouding van deze natuurlijke ontstekingsremmers is maatwerk.
Ga dus niet zelf zomaar beginnen, maar vraag deskundig advies bij een orthomoleculair therapeut/arts.
Neem dan contact met mij op voor een afspraak bij Optima Health www.optimahealth.nl
Reacties
Een reactie posten