Insulineresistentie, op weg naar ziekte


Insulineresistent zijn, betekent op weg zijn naar diabetes type 2, hardnekkig overgewicht en allerlei andere ziektes zonder het te weten.

Wat is het?

Cellen hebben diverse soorten receptoren, waaronder insulinereceptoren, een soort voelsprieten van onze lichaamscellen. Insulinereceptoren reageren op insuline waardoor de cel de suikers daadwerkelijk kan opnemen. Insuline maakt zo de opname van suikers uit je voeding mogelijk. Doordat de suikers worden opgenomen, verdwijnen ze uit de bloedbaan; insuline verlaagt daarmee je bloedsuikerspiegel. Hoe gevoeliger deze receptoren zijn voor insuline, hoe beter ze erop reageren en hoe sneller suikers worden opgenomen in onze cellen.


Wat zijn suikers

Suikers komen uit ‘echte’ zoete en suikerhoudende voedingsstoffen, maar ook uit koolhydraten van bijvoorbeeld pasta, brood, ontbijtgranen en witte rijst. 

Deze zien er niet uit als suiker en smaken niet zo, maar toch worden ze door ons lichaam opgenomen in de vorm van suikers: daar zorgen de enzymen in ons speeksel en in onze maag voor, helemaal aan het begin van het spijsverteringsproces.  

Via de dunne darm en de lever komen de suikers in de bloedbaan, die ze door het hele lichaam vervoert. 


Verborgen suikers


Tegenwoordig is werkelijk overal suiker aan toegevoegd.

Ook in voedsel waarvan je misschien denkt dat het gezond is zoals brood, vruchtenyoghurt, cruesli, energierepen, ontbijtkoek, broodbeleg en kant-en-klaarmaaltijden. In een plakje ontbijtkoek zitten algauw drie klontjes suiker! Bijna alle bewerkte voedingsmiddelen uit de supermarkt bevatten (te veel) suikers.



Als je de hele dag door (vaak ongemerkt) suikerhoudende producten eetmoet je lichaam dus doorlopend insuline produceren. De eilandjes van Langerhans in de alvleesklier blijven maar aan de gang met het aanmaken van insuline, zodat je cellen al die suikers op kunnen nemen. 

Zo is er constant een flinke hoeveelheid insuline in omloop, waardoor je insulinereceptoren geleidelijk minder gevoelig worden voor het hormoon insuline.

Zelfs voor een minihoeveelheid koolhydraten, zoals het schepje suiker in de koffie of een stuk zoet fruit, maakt je lichaam dan relatief veel insuline aan. 

Bij zo’n vrijwel constant verhoogde bloedsuikerspiegel en die toestroom van insuline reageren lichaamscellen op de lange duur dus steeds zwakker op insuline. 

Ze geloven het wel, al die suikers, en worden resistent. 

De suikers worden dan niet meteen of niet allemaal opgenomen in de cellen – ze blijven circuleren in het bloed. De alvleesklier merkt dat de bloedsuikerspiegel hoog blijft en maakt alleen maar meer insuline aan.

Dit proces bouwt zich door de jaren heen op.

Een te hoge insulineproductie is niet alleen slecht voor je gezondheid, je wordt er ook dik van, want je hormoonhuishouding raakt ervan uit balans. Je krijgt ‘love handles’ of een buikje. Je heb meer kans op hart- en vaatziekten en de kans op ontstekingen in het lichaam neemt toe.


Symptomen:

  • Veel dorst en honger ( zelfs na het eten)

  • Regelmatig trek/behoefte in zoet en koolhydraten. Ook ná de maaltijd ( koek of chocolade bij de koffie/thee)

  • Moe na het eten > de bekende after lunch dip of Cup a Soup moment

  • Gewichtstoename en moeilijk af kunnen vallen

  • Vetopslag op de buik/taille ( onze heerlijke ‘love-handles)

  • Slecht slapen 

  • Onregelmatige menstruatie.


Gevolgen:

  • Diabetes type II

  • Obesitas

  • Gewrichtsklachten

  • PCOS ( poli cysteus ovarium syndroom)

  • Hoge bloeddruk

  • Hart- en vaatziekten.

  • Hoofdpijn/ Migraine


Insuline gevoeligheid herstellen

  • Eet minder ( of liefst géén) suiker en kies voedingsmiddelen zonder toegevoegde suikers (lees de etiketten). 

  • Vervang alle koolhydraten in je eten door groenten, eiwitten (vlees, vis en eieren) en gezonde vetten ( avocado, ongebrande noten, kokosolie, roomboter, olijfolie, Ghee)

  • Eet zo veel groenten, gevogelte,( bij voorkeur niet teveel rood vlees),eieren en vis als je wilt.

  • Fruit niet of heel af en toe. Klein rood fruit bevat de minste fructose en is érg gezond.

  • Probeer het aantal eetmomenten per dag te beperken tot 3 x.

  • Beweeg elke dag, het liefst minimaal 30 minuten buiten ( bv wandelen) of doe wat oefeningen verdeeld over de dag binnen. Denk hierbij aan kniebuigingen, opdrukken, springen, traplopen, dansen (daar wordt ook nog eens blij van). 

  • Gebruik dagelijks visolie of krillolie: die maakt je cellen gevoeliger voor insuline. 

  • Verwerk dagelijks 1 tot 2 gram kaneel in je eten of drinken, ook kaneel maakt je cellen gevoeliger voor insuline.


 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Angst voor Koolhydraten

Je leefstijl veranderen, hoe doe je dat?

MSG of E621, wat is het en waarom je het beter kunt vermijden