Voeding en gezondheid gaan hand in hand

We eten elke dag, vaak de hele dag door. Maar wát is nou échte voeding?
Voeding waar het lichaam energie uit kan maken, spieren kan opbouwen, organen kan laten functioneren?


Als het lichaam slecht functioneert, is het meer tot last dan een steun.

Verkeren we in een goede gezondheid, dan kunnen we juist meer uit het leven halen.

Om een goed werkend lichaam te hebben ( en te houden) is goede voeding nodig


Koolstof-zuurstofmachine


Ons lichaam is een koolstof-zuurstof machine: Het verbrandt koolstofverbindingen die het aan onze voeding onttrekt, waarbij het zuurstof gebruikt uit de lucht. Bij deze verbranding komt kooldioxide (CO2) vrij dat uitgeademd wordt. Onze nieren ( via urine) en darmen ( ontlasting) scheiden andere bijproducten die in dit het proces vrijkomen. Op deze manier wordt energie geproduceerd die ons lichaam nodig heeft om te bewegen en om talloze andere functies uit te oefenen. De verkregen energie maakt het mogelijk dat het lichaam haar basisfuncties kan uitvoeren.


Het lichaam bouwt, onderhoudt, repareert en vernieuwt zichzelf

Het lichaam bouwt, onderhoudt, repareert en vernieuwt zichzelf. Daarmee zorgt het voor een goede fysieke en mentale conditie. Daar heeft het wél voedingsstoffen voor nodig.


Essentiële voedingsstoffen

 

De belangrijkste voedingsstoffen kunnen in 3 groepen verdeeld worden:


  1. Bouwstoffen
  2. Brandstoffen
  3. Vitaminen en mineralen
Bouwstoffen 
Ons lichaam bestaat hoofdzakelijk uit water. 



Daarnaast  bestaat het uit eiwitten, vetten en mineralen. In veel mindere mate zijn er ook koolhydraten aanwezig.

De bouwstoffen worden afgebroken in het maag-darmkanaal, waarna het lichaam de  bouwstenen weer gebruikt om de juiste eiwitten en vetten aan te maken.

Het lichaam is doorlopend bezig met deze afbraak en aanmaak. 
Daarom hebben we voortdurend bouwstoffen nodig om de structuur van het lichaam te behouden. 

Het lichaam gebruikt deze bouwstoffen ook voor reparaties van gebrekkige onderdelen en voor de wederopbouw van onderdelen die versleten zijn.
De processen van bouw, onderhoud, reparatie en vernieuwing maken deel uit van een complex, gecoördineerd en volmaakt afgesteld systeem.

Brandstoffen
Brandstoffen worden afgebroken tot moleculen die verbrand kunnen worden om energie te genereren voor het lichaam. Alle bouwstoffen, met uitzondering van de mineralen, worden ook gebruikt als brandstoffen.

Dus niet alleen koolhydraten zijn brandstof, maar vooral ook vetten en eiwitten.
Water wordt ook ingezet in dit proces van energieproductie.
Om voldoende energie te produceren heeft het lichaam de juiste brandstof nodig en die komt van goede voeding.

Goede brandstof komt van goede voeding.

 De bouw- en brandstoffen worden macronutriënten* genoemd.

* macronutriënten: voedingsstoffen die in grote hoeveelheden voorkomen en die bovendien energie leveren: koolhydraten, vetten en eiwitten. 

Vitaminen en mineralen
Om al deze complexe, biochemische processen in het lichaam goed te laten verlopen, is een andere groep voedingsstoffen van essentieel belang.

Deze voedingsstoffen worden de micronutriënten* genoemd.

Deze micronutriënten zijn nodig om deze belangrijke lichamelijke processen op elkaar af te stemmen en te reguleren.  
Er zijn slechts kleine hoeveelheden van nodig maar als ze ontbreken, kan dit leiden tot ernstige defecten.
Deze micronutriënten zijn vitaminen, mineralen en spoorelementen. 

Spoorelementen zijn ook mineralen, maar omdat ze slechts in minuscule hoeveelheden (sporen) nodig zijn, hebben ze hun eigen categorie en naam gekregen.

Omdat het lichaam de micronutriënten zelf niet kan aanmaken moeten we deze uit externe bronnen (voeding) verkrijgen.
De hoeveelheid noodzakelijke micronutriënten is bijna verwaarloosbaar, vergeleken met de totale hoeveelheid voedsel die wij binnenkrijgen ( ongeveer 1-2 eetlepels van een flinke maaltijd)

* micronutriënt: voedingsstoffen waarvan minder dan een gram per persoon per dag via voedsel wordt opgenomen: vitaminen, mineralen, spoorelementen.

Uithongering

Uithongering, zul je denken. In onze Westerse maatschappij? Helaas...

Het menselijk lichaam kan op op twee manieren uitgehongerd worden.

  • We kunnen te weinig macronutriënten binnenkrijgen waardoor we merkbaar honger krijgen. Het lichaam geeft  hierover duidelijke signalen af, waardoor we weten dat we meer moeten eten.

  • Daarnaast kunnen we tekorten hebben aan micronutriënten.Deze tekorten merk je niet direct, zoals bij een tekort aan macronutriënten. Hierdoor kunnen tekorten zich  ongemerkt verergeren. Dit is een vorm van uithongering, ondervoeding, die tegenwoordig helaas veel voor komt. 

Tegenwoordig lijden veel mensen aan ernstige tekorten aan micronutriënten..

De moderne landbouw en voedingsindustrie hebben ertoe geleid dat er veel kwalitatieve voedingsstoffen vrijwel zijn weggevaagd.
Als we de tekorten niet verhelpen, of zelfs laten oplopen, zal ons lichaam kwalen gaan vertonen waardoor ons lichaam in de problemen kan raken en ziek kan worden.
Onze voeding bevat vooral zeer beperkte hoeveelheden kwalitatieve micronutriënten.

Wat nu?

We moeten er voor zorgen dat onze voeding zoveel mogelijk kwalitatieve bouw- en brandstoffen bevat.

Het is hierbij belangrijk om de geraffineerde koolhydraten (suiker, snoep, chocolade, rijst, pasta, pizza, frisdranken, brood, koeken, zoet fruit, enz.) zoveel mogelijk te vermijden. 
Deze voeding leidt o.a. tot hoge insulinewaarden, wat voor overtollig vet en verstoringen in de lichaamsprocessen kan zorgen. Ook veel andere, zogenaamde Welvaartsziekten zijn een gevolg hiervan.

Geraffineerde koolhydraten overheersen tegenwoordig onze voeding, maar ze zijn volkomen ontoereikend om het lichaam goed te laten functioneren.

Ons voedingspatroon zou daarom maar heel weinig uit geraffineerde koolhydraten moeten bestaan.

 Kies voor voeding die rijk is aan vitaminen, mineralen en spoorelementen

We zouden moeten kiezen voor voeding die rijk is aan vitaminen, mineralen en spoorelementen.
Zonder voldoende van deze micronutriënten zal onze stofwisseling niet goed kunnen functioneren en worden de macronutriënten niet goed benut.

Hierdoor komen de energieproductie, de lichaamsstructuur en -functies in de problemen.

Conclusie

Door zo gevarieerd mogelijk te eten, voorzie je het lichaam van alle belangrijke brand- en bouwstoffen, vitaminen en mineralen. Wanneer je klachten hebt, zelfs milde, is dit een signaal dat je lichaam niet goed functioneert. Denk hierbij aan vermoeidheid, hoofdpijn, buikklachten enz. Luister naar je lichaam en pas je voeding aan, eventueel aangevuld met supplementen. Het beste zoek je hiervoor deskundige hulp van een orthomoleculair of natuurgeneeskundig therapeut. 





















Reacties

Populaire posts van deze blog

Angst voor Koolhydraten

Je leefstijl veranderen, hoe doe je dat?

MSG of E621, wat is het en waarom je het beter kunt vermijden