Verwarring door voedingsadviezen
‘ Het is zó verwarrend ! Jij vertelt nu dat je beter roomboter dan margarine kunt eten, maar er wordt toch altijd het tegendeel beweerd’
Dat verzuchtte een deelneemster eens tijdens een cursus die ik gaf.
Heb jij dat ook? Dat je probeert gezond te eten, maar regelmatig in totale verwarring bent door alle tegenstrijdige berichten in de (social) media.
Het voedingscentrum zegt zus, Rita zegt zo 😊
Het Voedingscentrum zegt dit, Sonja Bakker zegt zus en Rita zegt zo ;)
Wie moet je nou geloven?
Ik denk dat ik je daar wel meer duidelijkheid in kan geven.
Gezonde" adviezen van de afgelopen 30 jaar
Laten we eens kijken naar de voedingsadviezen, zoals we die de aflopen 30 jaar gehoord hebben.
Eet 3 maaltijden per dag, 3 tussendoortjes, eet vetarm, voldoende koolhydraten zoals brood, rijst, pasta, aardappelen en 2-3 x per dag zuivel. En let er vooral op dat je niet teveel calorieën binnen krijgt.
In deze periode nam het aantal lightproducten explosief toe in de supermarkten.
Lekker vetarm en laag in calorieën.
Tegelijkertijd is ook het aantal mensen met overgewicht explosief toegenomen.
En daar komt bij mij dan het eerste grote vraagteken: hóe heeft dat zo kunnen gebeuren? Minder vet, meer light en tóch meer overgewicht.
Zet je aan het denken , toch?
Toename welvaartsziekten
Vetarm eten was behalve voor de gewichtstoename, met name ook belangrijk om het risico op hart- en vaatziekten te beperken.
Echter, bij vrouwen is dit momenteel doodsoorzaak nummer 1.
Als Becel nou écht zo goed is voor hart- en bloedvaten, hoe kan het dan dat er steeds meer mensen hart- en vaatziekten krijgen?
Maar ook andere ‘welvaartsziekten’ blijven toenemen, zoals diabetes type II, auto-immuunziekten en kanker. Hoe kan dat als de voedingsadviezen zo goed zijn…..
Inmiddels zijn we gemiddeld 40 jaar chronisch ziek en de ziekenhuizen worden steeds groter… Er gaat dus iets niet goed!
Misschien denk je: ‘ja dat zijn welvaartsziekten’ en dat klopt. Onze welvaartsvoeding maakt ons ziek.
Niet vet, maar suiker is de boosdoener
Uit steeds meer wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat niet vet de boosdoener is bij het ontstaan van deze ziektes, maar suiker.
Suiker put de alvleesklier uit door de voortdurende productie van insuline. Suiker veroorzaakt ontstekingen in het lichaam met chronische ziekten als artrose en allergieën als gevolg.
Suikers komen uit ‘echte’ zoete en suikerhoudende voedingstoffen, maar ook uit koolhydraten van bijvoorbeeld pasta, brood, ontbijtgranen en witte rijst. Deze koolhydraten worden in ons lichaam omgezet in suikers ( met behulp van enzymen) en opgenomen in de bloedbaan.
Daar komt nog eens bij dat tegenwoordig bijna overal suiker aan toegevoegd is.
Ook in voeding waarvan je misschien denkt dat het gezond is zoals brood, vruchtenyoghurt, cruesli, energierepen, ontbijtkoek of broodbeleg.
En wat denk je van kant-en-klaarmaaltijden, sauzen en mixen uit pakje, potje of zakje? Bomvol suikers en chemische toevoegingen.
Maar hoe weet je nu of iets gezond is? Of het goed is voor je lichaam, je gezondheid?
Dicht bij de natuur
Heel simpel: hoe dichter het bij de natuur staat, hoe beter het voor je is.
Verse, onbewerkte groenten herkent ons lichaam. Het past bij onze oorsprong, onze natuur.
Dit geldt ook voor fruit, in de vorm zoals de natuur het aanbiedt: in zijn oorspronkelijke vorm mét alle vezels. En niet alleen het sap, wat dan alleen nog uit fruitsuikers bestaat.
Ook voor vlees geldt hetzelfde: onbewerkt en zélf gekruid. Liefst wel van grasgevoerde dieren, die hebben kunnen bewegen.
Roomboter vs. margarine
Nu begrijp je waarschijnlijk ook wel waarom roomboter beter is dan margarine: roomboter bestaat uit één ingrediënt, namelijk melkvet.
Margarine heeft misschien wel 10 ingrediënten, waarvan het grootste deel géén voeding is, maar juist ballast voor je lichaam.
Conclusie:
Laat je niet gek maken door alle verwarrende voedingsadviezen.
Zolang jij kiest voor verse, onbewerkte producten zorg je goed voor je lichaam én gezondheid. Vermijdt verpakte en bewerkte voeding met allerlei chemische toevoegingen.
Zorg voor balans tussen eiwitten, goede vetten en koolhydraten.
En luister naar je lichaam: er is niet één oplossing voor iedereen. Ieder mens, ieder lichaam is anders en reageert ook anders op voeding.
Reacties
Een reactie posten