Waarom variatie zo belangrijk is
Het advies is om dagelijks 250 gram groenten per dag te eten. Toch haalt slechts 2 procent van de Nederlanders dat.
Gemiddeld is het zelfs maar 127 gram. Als we groente kopen in de supermarkt, dan zijn het vooral ingrediënten voor een salade: met sla, tomaat en komkommer als de top drie.
De top 10
van meest gegeten groente ziet er zo uit:
1.
Sla
( inclusief gemengd )
2.
Tomaat
3.
Komkommer
4.
Paprika
5.
Roerbak/wok/stoofgroenten
6.
Champignons
7.
Sperziebonen
8.
Witlof
9.
Wortel
10.Bloemkool
Bron: Voedingscentrum
Wat vind je van dit lijstje? Herken jij het? Of eet jij gevarieerder? Onze voorouders aten in ieder geval véél meer soorten groenten.
Er zijn
onderzoeken waaruit blijkt dat de oermens tot wel 3000 verschillende
plantensoorten verzamelden. Dat is wel iets meer variatie dan in ons moderne
menu.
Het aanbod op de groente afdeling in de supermarkt bestaat vooral uit veel verschillende soorten gemengde salades, voorgesneden groente en kant-en-klaar pakketten. Er is maar een klein vak met onbewerkte groente zoals broccoli, pastinaak, witlof of pompoen.
De nadelen van voorgesneden groenten
Zodra je groente snijdt begint de voedingswaarde af te nemen.
Na 8 uur ben je al 10% van de vitamine C
kwijt. De groente in de schappen van de supermarkt zijn vaak al 4 tot 9 dagen oud.
De
gesneden groente worden op een speciale manier verpakt, het zogenaamde
‘gasverpakken’. Hierdoor blijven de groenten er langer fris uitzien.
Belangrijk, want niemand koopt verlepte groente. Het gasverpakken is mogelijk
niet goed voor de gezondheid.
Wat zéker
niet goed is voor je gezondheid én het milieu, zijn de plastic verpakkingen. In
veel van deze plastic verpakkingen zit BPA (Bisfenol-A). Dit stofje trekt in de
voeding en krijg je dus binnen als je het gaat eten.
BPA is een
veroorzaker van een verstoorde hormoonbalans. Hoe dat zit lees je in een
eerdere blog van me over verstoring van de hormoonbalans
Maar het is zo gemakkelijk
De belangrijkste reden om voorgesneden groente te kopen is omdat het gemakkelijk is. Ik begrijp dat het na een drukke dag wel lekker is als je snel klaar bent. Toch heeft het zelf snijden van groente zo zijn voordelen.
Zelf snijden heeft voordelen
Tijdens het
voorbereiden van de maaltijd, en dus ook tijdens het snijden, komen er in je
lichaam al processen op gang. Processen die je spijsvertering ondersteunen.
Hoeveel tijd kost het eigenlijk om een stronk broccoli of een bloemkool in roosjes te snijden? Een paprika of ui is ook echt zo in stukjes gesneden. Even wassen en het kan de pan in.
Wist je trouwens dat je de voorgesneden groente uit een zak ook eerst moet wassen? Dat doet bijna niemand, maar zou wel moeten om verontreinigingen en bacteriën te verwijderen.
En vraag jezelf
eens eerlijk af waarom het zo snel klaar moet zijn? Hoe erg is het als je een
half uurtje later eet?
Eet je voor het gemak of om jezelf te voeden?
Eigenlijk hou je jezelf voor de gek als je voorverpakte groente eet.
Je denkt dat je gezond bezig bent, terwijl je jezelf juist tekort doet. Het is een kleine moeite om verse groente te kopen en deze even zelf schoon te maken en snijden. Het kost misschien 5 minuten extra en je eten is meteen een stuk lekkerder en de kwaliteit van je leven neemt toe.
Het belang van variatie
Elke kleur
en vorm groente heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en voedingsstoffen.
Groene bladgroenten zijn bijvoorbeeld rijk aan chlorofyl, belangrijk voor o.a.
de aanmaak van rode bloedlichaampjes en de opname van zuurstof.
Oranje
groenten zoals wortelen zijn een bron van caroteen, wat in het lichaam omgezet
wordt in vitamine A.
Knolgroenten
groeien onder de grond zoals knolselderij, pastinaak, koolraap, rode bietjes of
zoete aardappel. Knolgroenten bevatten veel vezels en voedingsstoffen. Zo zijn
ze een bron van vitamine A en C.
En dan hebben we nog de koolsoorten. Koolsoorten zijn planten uit de kruisbloemenfamilie, die in zijn geheel of gedeeltelijk eetbaar is. Boerenkool, spruitjes, groene, rode of witte kool; het zijn allemaal superfoods en zouden regelmatig op het menu moeten staan.
Reacties
Een reactie posten