Waarom variatie zo belangrijk is

 

Het advies is om dagelijks 250 gram groenten per dag te eten. Toch haalt slechts 2 procent van de Nederlanders dat. 


Gemiddeld is het zelfs maar 127 gram. Als we groente kopen in de supermarkt, dan zijn het vooral ingrediënten voor een salade: met sla, tomaat en komkommer als de top drie.

De top 10 van meest gegeten groente ziet er zo uit:

1.   Sla ( inclusief gemengd )

2.   Tomaat

3.   Komkommer

4.   Paprika

5.   Roerbak/wok/stoofgroenten

6.   Champignons

7.   Sperziebonen

8.   Witlof

9.   Wortel

10.Bloemkool

Bron: Voedingscentrum

Wat vind je van dit lijstje? Herken jij het? Of eet jij gevarieerder? Onze voorouders aten in ieder geval véél meer soorten groenten.

Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat de oermens tot wel 3000 verschillende plantensoorten verzamelden. Dat is wel iets meer variatie dan in ons moderne menu.

Het aanbod op de groente afdeling in de supermarkt bestaat vooral uit veel verschillende soorten gemengde salades, voorgesneden groente en kant-en-klaar pakketten. Er is maar een klein vak met onbewerkte groente zoals broccoli, pastinaak, witlof of pompoen.

De nadelen van voorgesneden groenten

Zodra je groente snijdt begint de voedingswaarde af te nemen. 

Na 8 uur ben je al 10% van de vitamine C kwijt. De groente in de schappen van de supermarkt zijn vaak al 4 tot 9 dagen oud.

De gesneden groente worden op een speciale manier verpakt, het zogenaamde ‘gasverpakken’. Hierdoor blijven de groenten er langer fris uitzien. Belangrijk, want niemand koopt verlepte groente. Het gasverpakken is mogelijk niet goed voor de gezondheid.

Wat zéker niet goed is voor je gezondheid én het milieu, zijn de plastic verpakkingen. In veel van deze plastic verpakkingen zit BPA (Bisfenol-A). Dit stofje trekt in de voeding en krijg je dus binnen als je het gaat eten.

BPA is een veroorzaker van een verstoorde hormoonbalans. Hoe dat zit lees je in een eerdere blog van me over verstoring van de hormoonbalans

Maar het is zo gemakkelijk

De belangrijkste reden om voorgesneden groente te kopen is omdat het gemakkelijk is. Ik begrijp dat het na een drukke dag wel lekker is als je snel klaar bent. Toch heeft het zelf snijden van groente zo zijn voordelen. 

Zelf snijden heeft voordelen

Tijdens het voorbereiden van de maaltijd, en dus ook tijdens het snijden, komen er in je lichaam al processen op gang. Processen die je spijsvertering ondersteunen.

Hoeveel tijd kost het eigenlijk om een stronk broccoli of een bloemkool in roosjes te snijden? Een paprika of ui is ook echt zo in stukjes gesneden. Even wassen en het kan de pan in. 

Wist je trouwens dat je de voorgesneden groente uit een zak ook eerst moet wassen? Dat doet bijna niemand, maar zou wel moeten om verontreinigingen en bacteriën te verwijderen.

En vraag jezelf eens eerlijk af waarom het zo snel klaar moet zijn? Hoe erg is het als je een half uurtje later eet? 

Eet je voor het gemak of om jezelf te voeden?

Eigenlijk hou je jezelf voor de gek als je voorverpakte groente eet. 

Je denkt dat je gezond bezig bent, terwijl je jezelf juist tekort doet. Het is een kleine moeite om verse groente te kopen en deze even zelf schoon te maken en snijden. Het kost misschien 5 minuten extra en je eten is meteen een stuk lekkerder en de kwaliteit van je leven neemt toe.

 Het belang van variatie

Elke kleur en vorm groente heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en voedingsstoffen. Groene bladgroenten zijn bijvoorbeeld rijk aan chlorofyl, belangrijk voor o.a. de aanmaak van rode bloedlichaampjes en de opname van zuurstof.

Oranje groenten zoals wortelen zijn een bron van caroteen, wat in het lichaam omgezet wordt in vitamine A.

Knolgroenten groeien onder de grond zoals knolselderij, pastinaak, koolraap, rode bietjes of zoete aardappel. Knolgroenten bevatten veel vezels en voedingsstoffen. Zo zijn ze een bron van vitamine A en C.

En dan hebben we nog de koolsoorten. Koolsoorten zijn planten uit de kruisbloemenfamilie, die in zijn geheel of gedeeltelijk eetbaar is. Boerenkool, spruitjes, groene, rode of witte kool; het zijn allemaal superfoods en zouden regelmatig op het menu moeten staan.

Hoe gevarieerd eet jij?

In mijn orthomoleculaire opleiding kregen we de opdracht om gedurende 10 dagen, elke dat 10 verschillende soorten groenten, fruit en kruiden te eten. Het moesten ook elke dag andere soorten zijn. Er mocht dus geen herhaling in zitten.
Ik kan je vertellen dat dit een grote uitdaging was. Je gaat dan echt zoeken naar variatie, waarbij b.v. rode ui anders is dan witte ui of bosui. En een trostomaat anders dan een cherrytomaat.  

Daag jezelf eens uit

Daag jezelf eens uit en probeer eens 10 dagen lang, élke dag een andere soort groente te eten. Natuurlijk kun je de lat ook hoger leggen en voor 10 verschillende soorten gaan 😉
 

 

 

 

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Angst voor Koolhydraten

Je leefstijl veranderen, hoe doe je dat?

MSG of E621, wat is het en waarom je het beter kunt vermijden