Het ontstaan van chronische aandoeningen.


Vaak lijkt het ongemerkt te ontstaan: ‘opeens’ heb je artrose, een hart- of longaandoening, allergie of eczeem.
 

Toch komen chronische aandoeningen niet uit de lucht vallen. Ze ontstaan langzaam in de loop van het leven door een aantal verstorende factoren.

Onze voorouders hadden er veel minder last van; zij werden minder oud door o.a. een gebrekkige hygiëne en infectieziekte. Nu deze ‘overwonnen’ zijn liggen chronische ontstekingen op de loer.

De belangrijkste factoren die ons lichaam aanzetten tot ontstekingsreacties zijn:

1.   Stress/trauma

2.   Niet passende voeding

3.   Een verstoord darmmilieu

 

Door veelvuldig antibiotica gebruik kunnen ziekmakende pathogenen in de darm zichzelf beschermen door via een slijmvlieslaan een biofilm* te vormen.

Wanneer deze biofilm groeit en sterker wordt bij het ouder worden, kan deze een bron van ontsteking worden.

Het immuunsysteem kan niet doordringen in de biofilm om het probleem op te lossen. Hierdoor wordt de ontstekingsreactie chronisch.

Vervolgens kan het lichaam als reactie hierop insulineresistente en diabetes ontwikkelen, maar ook andere chronische aandoeningen.



Luisteren naar je lichaam

Door de signalen van je lichaam te herkennen én er naar te luisteren kun je op tijd ingrijpen.

Gebrek aan energie, vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, regelmatig ontstoken tandvlees? Zie je op tegen het voorjaar omdat je hooikoorts hebt? 

Het zijn allemaal signalen dat er iets niet goed gaat in jouw lijf. Luister er naar om erger te voorkomen. Dat doe je niet met symptoombestrijding, zoals medicijnen.

Kijk naar je leefstijl en voeding en verbeter dit, waar dit nodig is.

 Voeding:

·       Vermijd suiker. Suiker vernietigt het immuunsysteem. Het put je mineralen- en vitaminen voorraad uit.

·       Probeer zoveel mogelijk biologisch te eten. Bestrijdingsmiddelen hebben een schadelijke werking op het immuunsysteem/darmen.

·       Ook is het aan te raden om zo mogelijk glutenvrij te eten en melkproducten te vermijden. Het slijmvlies van de darmwand wordt hier namelijk door aangetast.

·       Groenten en fruit zijn bij uitstek voedingsmiddelen waar je lichaam wat aan heeft. Eet daarom véél groenten en varieer hier vooral mee. Eet zoveel mogelijk verschillende soorten groente. Veel groente is méér dan de aanbevolen 250 gram/dag. Probeer 400-500 gram per dag te eten. Lijkt je dat moeilijk? Eet bij de lunch ook groenten. Een soep of salade bijvoorbeeld. Daar gaan veel groenten in. Neem ook bij de avondmaaltijd een flinke portie groente en je zit zo aan een pond per dag  .

·       Varieer met groenten; denk verder dan bloemkool, boontjes en roerbakmixen uit de supermarkt. Eet je weleens pastinaak, bataat, venkel, spinazie, broccoli, courgette, aubergine, witlof, prei, koolraap? Er is zoveel variatie in groente mogelijk!

 Hiermee kan ook een verstoord darmmilieu weer gezond worden.

 

Stress/trauma:

 

Meditatie, mindfulness, wandelen in de natuur: het kan helpen om je stressniveau te verminderen.

Bij trauma kan dit moeilijk zijn en is er mogelijk hulp bij nodig van een therapeut. Kijk wat je nodig hebt en zoek de beste manier voor jou om hier mee om te gaan.

 

 * Voor het verminderen van de biofilm is deskundige therapie nodig en moet met de nodige voorzichtigheid worden aangepakt.

 

Bronnen:

http://www.opfg.nl.

https://oergezond.nu/

                 

 

 

 

 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Angst voor Koolhydraten

Je leefstijl veranderen, hoe doe je dat?

MSG of E621, wat is het en waarom je het beter kunt vermijden