Havermouttaartje

Havermout voor ontbijt, maar dan een keer anders dan pap. Hou je niet van havermoutpap? Dan moet je dit ontbijttaartje toch echt een keer proberen!


Dat havermout gezond is weet je waarschijnlijk al. Havermout stabiliseert de bloedsuikerspiegel, zeker i.c.m. kaneel en vet ( wat roomboter toevoegen) Maar havermout bezit nog meer gezonde eigenschappen. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet:

Vermindert het LDL Cholesterol met 7%
Verlaagd de kans op hart- en vaatziekten
Het helpt je lichaam om je suikerniveaus te reguleren
 Volkoren havermout bevat veel voedingsvezels
Je zit er langer vol door (daarom is een havermout ontbijt zo populair)
Het zit vol met vitamine en mineralen
Havermout bevat veel antioxidanten
Het is een bron van eiwitten
Het bevat van nature geen gluten
Er is wel verschil tussen verschillende soorten havermout. Kant-en klare havermout heeft een negatief effect op de bloedsuikerspiegel. Kies daarom voor onbewerkte havermout die je even moet koken.

Zoals je ziet is een ontbijt met havermout  een gezonde en voedzame start van de dag.
Met name de voedingsvezels en de eiwitten zorgen ervoor dat je langer vol zit, dan wanneer je bijvoorbeeld brood of een cracker eet.
Misschien begin jij de dag al regelmatig met een lekkere havermoutpap, maar wat zou je er van vinden om als ontbijt een stuk taart te eten? Lekkere havermout taart met stukjes appel en banaan als vulling!
Zó lekker en heel simpel te maken.

Ingrediënten:

100 gram havermout (glutenvrij)
1/2 appel
1/2 banaan
 klein handje rozijnen
200 milliliter kokos (rijst)melk
1 eetlepel gebroken lijnzaad
1 theelepel speculaaskruiden of kaneel

1 theelepel bakpoeder
kokosolie of roomboter
Optie: klein handje kokossnippers en 20 noten

Bereiding:

Verwarm de oven op 200 graden Celsius. Pak alvast een ovenschaal(tje) en smeer deze in met de kokosolie of roomboter.
Doe de havermout en gebroken lijnzaad in een kom en voeg de rijstmelk toe. Laat dit even staan, zodat de havermout de melk kan opnemen.
Snijd ondertussen de 1/2 appel en 1/2 banaan in kleine stukjes. Hak de noten in grote stukken.
Voeg de rozijnen, speculaaskruiden of kaneel, kokossnippers, appelstukjes en bananenstukjes toe aan de havermout en meng goed door elkaar.
Voeg als laatste de bakpoeder toe en meng alles nog snel. Bakpoeder gaat meteen werken als het nat wordt.
Doe het mengsel in de ovenschaal en strooi de noten erover.
De ovenschaal mag nu in de oven voor ongeveer 20 minuten of tot dat de bovenkant goudbruin is.
Varieer naar smaak met de vulling: je kunt kokossnippers of gehakte noten toevoegen. Maar ook blauwe bessen, gedroogde cranberry’s of ander fruit zijn lekker. Of garneer het ( zoals op de foto) met verse rode besjes.

Kortom, maak het zoals jij het lekker vindt! En natuurlijk kun je dit lekkere taartje ook eten als lunch of tussendoortje.

Je kunt het enkele dagen bewaren in de koelkast.

Eet smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Angst voor Koolhydraten

Je leefstijl veranderen, hoe doe je dat?

MSG of E621, wat is het en waarom je het beter kunt vermijden